Stopover v Pekingu
Já letěl 2x za minulý měsíc přes Peking a trans. vízum mi dali. První celník se mě na nic neptal a dal mi 144h, druhá mě zpovídala jak blázen a dala jen na 24h.
Zaleži na koho narazíte, jelikož ja taky letěl 2x jednou stop na 12,5h a podruhé jen 8h. Poprvé se pán na nic neptal (řekl jsem že jedeme do města) a dal na 24h a po druhe tam byl přisnej chlap a ten pod 12h nedaval nikomu. Hlavně neříkat, že jedete na zed :))). Na místě jsou agentury na čínskou zeď a my využili tuto: https://www.beijinglayovertour.com za 140 USD privátní auto pro 1-3 osoby na zed a zpět :)
Na místě jsme si booknuli u AirChina i přestupní lounge - velká tragedie - jediné co tam je je sprcha, křesla na vyspání, káva, čaj, nealko a snacky (sušenky, oplatky). Pitná voda je v celém terminálu zdarma a doporučuji si vzít zalívací polévku a horkou vodou si ji zalít. V terminálu je i výborná restaurace, kde za pár korun seženete luxusní oběd (150 kč kung pao s rýží) - hledejte za nápisem I love Beijing.
O aerolince Air China radši netřeba psát - letadlo klasické - nic extra, jídlo velká bída (cca 30% bylo poživatelných) - na palubě v ceně nealko, čínské pivo a víno a během letu i snack v kuchyňce - pokud chcete pantofle, kartáček či masku na oči, musíte si říct letušce a donese Vám :))
My sice nie v Pekingu ale v Guangzhou, 7:20h prestup a viza nam v pohode dal, stacilo povedat ze do centra na Canton Tower a formalita, zjavne fakt na koho natrafis.
@Tomnacestach: Pokud na to máte nebo fakt máte málo času, tak OK. Jinak se na zeď v Badaling dá v pohodě dojet i místní dopravou. Dal jsem to před covidem při denním layoveru spolu se Zakázaným městem.